MEDIA

https://www.tidningenridsport.se/annika-axelsson-gor-varldscupdebut/


Hoppning 29 november 16:34 Ridsportplus

Annika Axelsson gör världscupdebut

DebutantÅret har gått minst sagt bra för Annika Axelsson. Hon har uppfyllt målen att rida såväl Nations Cup som Falsterbo, och nu är det dags för något som Annika nästan inte kunde tro var möjligt: En start i världscupen. Annika blir enda svenska ryttare i startfältet när säsongens sjätte omgång av världscupen rids i spanska Madrid.                      

Hon är den svenska hoppryttaren som är bosatt i Belgien och har hästarna i Nederländerna. Annika Axelsson har gått en lång väg genom en rad olika nationer, men har nu funnit sitt koncept och driver ett framgångsrikt tävlingsstall med hästar som kommer allt högre upp i klasserna. I helgen gör hon världscupdebut.

Ridsport får en pratstund med Annika när hon är på väg till Madrid. Det är första gången hon tävlar i den arenan, och hon berättar att hon kollat klipp på Youtube hur banan kan vara byggd.
- Allt är helt nytt för mig, och det blir den största femstjärniga tävlingen jag ridit inomhus, förklarar Annika.
- Det blir en stor omställning där hindren kommer upp mycket snabbare, men det känns väldigt speciellt att få göra premiär i den här arenan, jag har hört att den ska vara så fin.

Eftersom tävlingarna i Friends pågår för fullt i Sverige kommer det inte finnas någon från förbundet som är på plats hos Annika i Madrid. Men hon kommer att få sällskap av sin familj.
- Mina föräldrar och min syster kommer till tävlingen, och även min tränare. Det blir skönt att ha någon jag känner med mig på plats.     

Efter krokig väg: Annika Axelsson ny i landslagets OBS-trupp

Världscupen har känts långt borta

Att få starta i världscupen har varit något som Annika inte riktigt har haft som ett rimligt mål. För snart ett år sedan var det Falsterbo som hägrade, därefter blev målet nationshoppningar och det har det också blivit under året.
- Det här året har varit fantastiskt, men att få rida världscupen har känts väldigt långt borta.
- Det finns så få platser, så det kändes helt fantastiskt när Henrik Ankarcrona ringde och frågade mig för några veckor sedan.

Att sätta upp högre mål har tidigare varit svårt för Annika. Med framförallt unghästar i stallet kan mycket ändras och de största tävlingarna är oftast utom räckhåll.
- Men nu när jag har Diva och Cooper har jag kunnat satsa mer och sätta större mål.

Tävlingarna i Madrid blir de största inomhustävlingarna som Annika Axelsson ridit vid. Foto: Privat

Målet är att komma till omhoppning

W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) har Annika säkrad i minst ett år till, och den 9-åriga Cooper I Z (ZANG hingst f-10 e Chellano Z-Calvaro Z) är på väg upp i klasserna. Tanken är att Diva ska starta i fredagens stora klass och i söndagens världscupklass, medan Cooper får gå de andra klasserna. Målet är att rida felfritt och att ta sig till omhoppning i världscupklassen.
- Jag vet att det är små marginaler, så visst blir jag nöjd om allt fungerar och vi får en bra runda ändå.
- Men jag hade inte åkt om jag inte kände att jag kan sätta en nolla, så det är så klart det som är målet och jag kommer att göra mitt bästa för det.

Jag hade inte åkt om jag inte kände att jag kan sätta en nolla.

Efter världscuppremiären i Madrid blir det ytterligare minst en världscupstart för Annika - hon är uttagen till att rida även i La Coruña som är nästa omgång av serien.
- Hästarna stannar i Spanien tillsammans med min hästskötare, men jag reser hem mellan tävlingarna.
- I La Coruña kanske Cooper får gå fredagens stora klass och sedan rider jag Diva i världscupen, vi får se, säger Annika, som är försiktig med den unga Cooper men samtidigt är hon väldigt glad över att ha två hästar hon kan starta med.
- Det är viktigt att ha mer än en bra häst på den här nivån.

Fakta: Annika Axelsson

Ålder: 36 år

Familj: Mamma, pappa samt syster med man och tre barn.

Bostadsort: Maaseik, Belgien

Kommer från: Vinslöv

Sysselsättning: Egen företagare med tävlings/försäljningsstall i Holland.

Tidigare sysselsättning: Beridare hos Royne Zetterman, Absolute Horses (Schou), bosatt i Dubai, Tyskland, Danmark etc.

Hästar just nu: Annika har cirka 20 hästar i träning/tävling - de flesta av dem är till salu. W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) är Annikas främsta häst för tillfället. Men hon har även Quinlouette (OS sto f-07 e Quintender-Balou du Rouet), La Belle Dame Z (ZANG sto f-11 e Levisto Z-Grannus), Levisto Alpha Z (ZANG hingst f-09 e Leandro-Carolus I, klon av Levisto Z), Cleo Z (ZANG hingst f-12 e Clintissimo Z-Lord Z) samt många unghästar som tävlar internationellt.

Främsta meriter: Tagit fram ett stort antal hästar från unghästar till GP-nivå. Placerad i 3* i Bonheiden och Sommersted. Ridit nationshoppning i Lissabon. Varit i final vid unghäst-VM.

Framtidsmål: Annika hoppas kunna rida nationshoppningar under sommaren. Siktar på att rida ett större mästerskap under de kommande åren.

Förebild: Det finns så många duktiga ryttare så Annika har svårt att säga enbart ett fåtal. Men några som hon beundrar ridmässigt är Lorenzo de Luca, Marlon Zanotelli, Beezie Madden och Steve Guerdat.


https://www.tidningenridsport.se/femstjarnig-gp-placering-for-annika-axelsson-fantastiskt/

Hoppning 18 juni 20:10                                                         

Femstjärnig GP-placering för Annika Axelsson: "Fantastiskt"

InternationelltHollandsbaserade Annika Axelsson tog i helgen sin första placering i en femstjärnig Grand Prix. Nu har hon och W Diva Rosa MFS varit GP-placerade på två internationella tävlingar i rad.                                                                                                                                                                                                                                         

Vid det fyrstjärniga meetinget i polska Poznan Wola förra helgen blev Annika Axelsson och W Diva Rosa MFS (HANN sto f 2008 e Wallenberg-Emilion, äg Al Asayl Showjumping femma i GP-klassen över 1,60-hinder.

Den här helgen tog ekipaget en placering i GP-hoppningen på det polska Nations Cup-meetinget i Sopot. Efter det fick hon en personlig inbjudan till meetinget i Sopot.
- Det känns helt fantastiskt att vi har lyckats så bra på två stora tävlingar i rad, säger Annika Axelsson.


Grand Prix-klassen i Sopot gick över 1,60-hinder med flera internationella toppryttare i det 50 ekipage stora startfältet.

W Diva Rosa MFS slutade med 0+4 fel vilket räckte till en elfte placering i klassen.
- Jag var väldigt glad efter Poznan och vågade inte hoppas på att vi skulle lyckas vara felfria i Sopot. Nu hoppas jag få fortsätta göra en del stora tävlingar under sommaren, säger Annika Axelsson.

36-åringen kommer från skånska Vinslöv i Skåne men har bott utomlands de senaste tio åren. Nu är hon baserad i Holland där hon driver mitt tävlings- och försäljningsstall med ungefär 20 hästar.
- Det är allt från 4-åringar och upp till GP-hästar, säger hon.

W Diva Rosa MFS och hon har varit ett ekipage i ungefär ett år.

Tysklands Daniel Deusser vann den femstjärniga GP-klassen i Sopot tillsammans med Jasmien vd Bisschop som ett av sju dubbelnollande ekipage.

Läs mer om Annika Axelsson och hennes väg till landslagets utmanartrupp.


https://www.tidningenridsport.se/efter-krokig-vag-annika-axelsson-ny-i-landslagets-obs-trupp/

Hoppning 25 februari 10:30 Ridsportplus

Efter krokig väg: Annika Axelsson ny i landslagets OBS-trupp

Utlandsbaserad hoppryttareSjukdom och studier har emellanåt satt ridningen på halvfart, men nu är Annika Axelsson i full gång. Efter att ha arbetat som beridare i bland annat Danmark och Dubai, har hon idag ett starkt eget stall i Holland. Ridsport har pratat med ryttaren som i år för första gången blivit uttagen till landslagets observationstrupp.

Svenska Annika Axelsson driver eget tävlings- och försäljningsstall med hopphästar i Holland. Här ses hon med vid sidan av Quinlouette och på ryggen på sin topphäst just nu: W Diva Rosa MFS. Foto: Privat                                                                                                                                             

Svenska Annika Axelsson lever ett intensivt hästliv nere på kontinenten. Bostaden har hon i Belgien, men hästarna och verksamheten är stationerade i Holland.
- Jag bor precis vid den holländska gränsen så jag har bara fem minuter till stallet. Det ligger även nära den tyska gränsen, förklarar Annika för Ridsport.

Sedan några veckor tillbaka är Annika och tävlar vid Mediterranean Equestrian Tour i Spanien.
- Jag brukar åka hit till februaritouren, det är ett bra sätt att sätta igång utesäsongen.
- Sedan blir det en liten paus hemma, vår egen utesäsong börjar i april.

Annika driver sin egen verksamhet och har idag ett 20-tal hästar i träning och tävling. Vägen till att vara sin egen har inte varit spikrak. Både sjukdomar och studier har emellanåt gjort att ridningen har fått läggas åt sidan en tid. Men hästar, det har funnits i Annikas liv sedan hon var liten.
- Jag började på ridskola när jag var sex år, den låg bara fem minuter från där vi bodde. Mina föräldrar hade aldrig haft något att göra med hästar innan jag blev intresserad, säger Annika.

Något tävlande i egentlig bemärkelse var det aldrig tal om för Annika under ponnyåren, inte heller någon egen ponny.
- Nej det hade vi inte råd med. Jag lånade ponnyer och red de som ingen annan ville rida. Men snart blev jag för lång, och jag fick sluta rida ponny när jag var tretton år.
Hästlivet fortsatte på större hästar, bland annat med fullblodsstoet Magic Harp xx (f-91 e Prince Mab-Stradavinsky) som Annika tog några föl på.

Vid sexton års ålder började Annika arbeta hos Royne Zetterman. Först som sommarjobbare, men snart blev det heltidsanställning.
- Vi bodde bara 20-30 minuter från Royne, och jag fick snabbt möjligheten att börja rida hans hästar igen.
Annika stannade i flera år, sedan blev det bestämt att hon skulle fortsätta vidare med hästarna till USA. Då fick Annika ett ovälkommet avbrott i ridningen.
- Jag fick cancer när jag var nitton år. Jag gick på cellgifter i ett halvår och det tog tid att komma tillbaka.
- När jag blev frisk valde jag att läsa in gymnasiet och även plugga på universitetet. Jag red bara på halvtid under den perioden.
Annika är utbildad systemvetare och har utbildat sig i programmering.
- Det känns skönt att ha en utbildning i botten att kunna falla tillbaka på, berättar hon.

Efter utbildningen startade Annika upp sin egen verksamhet i mindre skala här hemma i Sverige, och här fick hon hjälp av Magic Harps avkommor att bygga upp karriären. Coco Chanel (SWB f-00 e Aerline H) är den äldsta och hon har idag placeringar upp till svår hoppning. De två följande: Cesar Chavez (SWB f-05 e Indoctro) och Costa Curta (SWB f-06 e Cardento) tävlades också upp i klasserna.
- Coco Chanel finns kvar i Sverige, men de två andra är sålda till USA, berättar Annika, och tillägger att hon inte har kvar något från Magic Harps blodslinje idag.

När hästlivet var full gång igen fick Annika möjligheten att flytta utomlands och rida. Hon hamnade först hos Absolute Horses i Danmark, och tog sig vidare till Dubai där hon arbetade för en egyptisk man.
- Det var en helt annan upplevelse att arbeta i Dubai. Där fick jag mycket kontakter, och arbetet där har bidragit mycket till att jag kunnat bygga upp min egen verksamhet idag.

Efter Dubai hamnade Annika för fyra år sedan i Belgien, där hon arbetade hos Neil Jones tillsammans med bland annat Lorenzo de Luca.
- När Lorenzo slutade valde Neil att flytta till Florida, och fick jag plötsligt allt fler hästar att rida, berättar Annika, som då såg möjligheten att dra igång sin egna verksamhet igen. Och det har rullat på bra för Annika, även om hon beskriver perioden som kämpig med många upp- och nedgångar.
- Idag har jag väldigt mycket fina hästar och bra ägare. Det har tagit lite tid, men det gör ju det när man gör allt själv.

Det är många tjejer som rider och tävlar ute i Europa, men Annika förklarar att det är ovanligt att de driver sina egna företag. Därför tror hon att hon har en viss fördel i att vara en ensam tjej som rider bland de stora ryttarna.
- Här i Belgien och Holland är det mest killar som gör buisiness, förklarar Annika.
- Nu kör jag i en mindre skala, vilket gör det mer personligt för hästägarna som annars lätt kan bli en i mängden. Dessutom litar många hästägare på att tjejer tar väl hand som sina hästar.
Annika konstaterar att svenskar dessutom överlag är poppis på kontinenten.
- Vi är kända för en bra hästhållning, alla känner till att vi tar hand om våra hästar väl redan från det att vi börjar rida på ridskola.

I år har Annikas framgångar lett till att hon ingår i landslagets observationstrupp, och därmed kan bli aktuella för landslagsuppdrag.
- Det känns jättekul, jag har aldrig varit upptagen på landslagslistan tidigare, säger Annika.
- Nu gäller det att vi tar en paus och lägger upp en bra plan när vi kommer hem från Spanien.

Annikas främsta häst är för tillfället den 11-åriga W Diva Rosa MFS (BHHS sto e Wallenberg-Emilion), som hon ridit upp till trestjärnig Grand Prix. Stoet ägs av en shejk i Abu Dhabi, och Annika har kontrakt på att få rida hästen i två år.
- Det är en väldigt fin med alla bitar på plats, jag tror hon har kapacitet för att gå lite större tävlingar, som hoppas på att kunna få rida några nationshoppningar med henne.
- Hon har gått många fina rundor, men det är en stor och lång häst med mycket blod och hon har blivit lite för stark i de högsta klasserna. Jag vet att hon har många kvalitéer och jag hoppas jag kan hitta alla knappar på henne.
- Det vore roligt att få komma till Falsterbo, jag har bara ridit unghästklasser där tidigare, säger Annika.

Utöver W Diva Rosa har Annika flera unghästar som är på väg upp i klasserna. Genom ett samarbete med Zangersheide har hon fem hästar i sitt stall, en av dem är en klon till Levisto Z.
- Jag är så glad för att ha ett så stort och bra stall, och med bra ägare som vill behålla sina hästar.
- Samtidigt så lever vi på det, det är buisiness så vi måste sälja, men att veta att jag ska få behålla Diva Rosa är skönt.


https://www.tidningenridsport.se/reportage/annika-satsar-hogre-jag-ger-det-en-chans/#captive

Reportage 10 augusti 12:49 Ridsportplus

Annika satsar högre: "Jag ger det en chans"

Tuff vägHon är ridskoletjejen som har besegrat en svår cancersjukdom, blivit god vän med shejkerna i Förenade Arabemiraten och via egen verksamhet tagit sig till femstjärnig nivå och gjort debut på Falsterbo Horse Show. Annika Axelsson är ett levande bevis på att det går att komma hela vägen med envishet och beslutsamhet.         

                    

Annika Axelsson började hänga i stallet hos Vinslövs Ryttarförening som sexåring, red en gång i veckan men fick snart börja rida allt fler hästar. Som 16-åring sommarjobbade hon hos Royne Zetterman och fick tävla en hel del unga hästar.
- Jag lärde mig ofantligt mycket, minns hon.

Så mycket, faktiskt, att hon tyckte att gymnasiet var överflödigt och blev i stället kvar hos Royne. Livet såg enkelt ut - tills hon, som 19-åring, började känna sig trött, fick ont i magen och vid ena armhålan. Många läkarbesök senare fick mamman, som var cancersjuksköterska, en av sina läkare att undersöka dottern.


Då upptäcktes att Annika hade aggressiv och utbredd lymfkörtelcancer.
- Jag lades in direkt och ett halvårs intensiva behandlingar med cellgifter och strålning inleddes.

Tio kilo svagare orkade hon inte rida under den här tiden, men efter behandlingarna läste hon in gymnasiet och när styrkan återkom började hon rida igen.
- Jag tog emot ett tiotal hästar, red och tävlade sedan för Jenny Lehmann på Your Horse innan jag drog ner på ridande och läste systemvetenskap i två år på universitetet i Lund.

Red hingstar hos Schou

Annika tävlade på skånsk hemmaplan under FHS i juli. Foto: Lottapictures

Snart lockade hästarna igen, men det blev nästan för mycket. Under ett år red hon dagligen nästan ett dussin unghingstar hos Andreas Schou i Danmark.
- Jag red för mycket, på starka hingstar, och kände att jag behövde en paus, inte minst för att hinna tänka. Så jag flyttade till Malmö, läste någon universitetskurs och jobbade på en sängbutik.

Under den här tiden besökte hon Falsterbo Horse Show - och hennes nya hästliv startade.
- Jag träffade en egyptisk kille som arbetade ihop med Cian O'Connor. Han ville att jag skulle arbeta med honom, så det blev först Irland och sedan Dubai. Jag skapade otroligt mycket kontakter.

Hon träffade också shejk Ali al Thani, ryttaren som var baserad hos Karl Schneider och de blev ett par.
- Det blev en annorlunda period i mitt liv. Jag red bara de två hästar jag hade med, plus några andra som jag hjälpte till med.

När förhållandet tog slut efter ett år flyttade Annika Axelsson hem till Sverige, men ett år senare var hon tillbaka 
i Dubai, med tre egna hästar.
- Men helst ville jag till Nederländerna eller Belgien. Det är ju där allt händer. Jag hittade till Opgladbekk och arbetade ett år hos Neal Jones innan jag för fyra år sedan startade eget. Jag har ett stall med 22 boxar på en anläggning som tar 70 hästar.

Foto: LottapicturesLäs även Hoppning

Svenska hoppryttaren efter cancern: "Har lärt mig njuta"

Säljer och tävlar

Verksamheten går ut på att ta fram och sälja hästar till kunder över hela världen. Men hon satsar också på en internationell karriär, pushad av vännen och tränaren Ann-Cathrine "Ankan" Carlsson.
- Ankan tyckte att jag skulle satsa mer på fyrstärnigt, berättar Annika Axelsson.

Diva Rose är den främsta hästen i Annika Axelssons stall. Det stora målet är EM om två år. "Jag ger det en chans." Foto: Lottapictures

Tack vare samarbetet med bra hästägare och Judy Anne Melchior på Zangers
heide, - har hon nu hästar som hon kan satsa på, hästar som inte ska säljas. Det är främst Diva Rosa (sto f -08 e Wallenberg-Emilion), hästen som redan i sin första fyrstjärniga Grand Prix var femma (i Poznan) och veckan efter gick felfritt i debuten i femstjärnig Grand Prix (i Sopot).

- Det var i Polen som den svenska förbundskaptenen Henrik Ankarcrona frågade om jag ville komma och rida i Falsterbo. Det ville jag, säger hon och ler.
- Det är så roligt att bli uppmärksammad av den svenska ledningen. Jag har ju ingen ponny- eller juniorkarriär bakom mig. Och inga pengar.

EM ett mål

De närmsta åren blir det fullt fokus på den egna satsningen.
- Jag ger det en chans. EM om två år och femstjärniga nationshoppningar är mina mål, säger Annika Axelsson.
- Jag känner att jag har hittat en bra balans i allting och jag passar på att njuta. Jag har lärt mig att tänka positivt.

Hur det blir ännu längre bort i framtiden vet hon inte. Kanske något helt utanför hästvärlden.
- Jag älskar att hålla mig allmänbildad, vill vara uppdaterad på vad som händer i världen. Om jag haft tid skulle jag ha velat resa mer - i framtiden tror jag att jag kommer att arbeta med välgörenhet.           

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2019.